Uppror i USA mot Trumps klimatbesked

Uppror i USA mot Trumps klimatbesked

2 Jun 2017 13:54

Igår meddelade Donald Trump att USA drar sig ur klimatavtalet som förhandlades fram i Paris. Katastrof, kanske ens första reaktion var. Vi var många som blev glada när avtalet förhandlades fram i Paris och senare skrevs under av samtliga världens länder i FN-huvudkvarteret i New York. Många blev nog ledsna när Trump igår meddelade att han ville förstöra det stenhårda arbete som många, inte minst den svenska regeringen och mängder av ideella miljöorganisationer, lagt ned för att få till ett avtal som faktiskt skulle kunna rädda klimatet.

Men trots att det är helt bedrövligt att USA:s president för en politik som är både galen och farlig så talar mycket för att den största effekten av hans besked är att han placerar USA offside. Det kan ta upp till fyra år innan USA helt har lämnat avtalet, så är avtalet konstruerat. Har vi tur kan USA ha en ny president då. Det enda Trump kommer ha lyckats med under den tiden blir i sådana fall att ha gjort sitt land irrelevant i debatten om de stora globala framtidsfrågorna.

Att USA drar sig ur avtalet innebär dock såklart en negativ signal till resten av världen. Det finns en risk att fler länder som är tveksamma följer det amerikanska exemplet. Samtidigt innebär beskedet att USA, om landet framgångsrikt drar sig ur avtalet, inte kommer ha något att säga till om i det globala klimatarbetet. Trump kommer inte kunna ställa krav på andra länder, han kommer inte kunna hålla tillbaka och bromsa klimatarbetet när USA står utanför avtalet. Vi ska inte heller tro att alla i USA hyllar presidentens beslut. Delstaterna Colorado, Washington, Kalifornien, New York och städer som Los Angeles, Washington D.C., Boston och Pittsburgh meddelade under gårdagen att de kommer strunta i Trumps besked och på egen hand och i samarbete med andra fortsätta jobba för att nå målen i Parisavtalet. Vissa av delstaterna arbetar för att få till egna avtal direkt med FN.

Sveriges och EU:s roll var avgörande i framtagandet av Parisavtalet. Den rollen blir allt tyngre nu när USA sviker. Sverige är med den rödgröna regeringen redan bäst i världen på klimatarbete, men nu krävs att vi tar ännu större kliv. Världen behöver klimatledarskap. Det ledarskapet måste Sverige och EU visa.

/Philip Botström, förbundsordförande.