Thoréns vinstjakt lämnar elever utan skola

Thoréns vinstjakt lämnar elever utan skola

21 Jun 2018 18:04

Igår tisdagen den 19 Juni beslutade skolinspektionen att stänga Thorén Innovation School på Östermalm på grund av långvariga och allvarliga brister i undervisningen. Vi träffade SSU:aren och den numera före detta eleven Märta som tillsammans med drygt hundra andra elever saknar en skola att återvända till efter sommarlovet.

Hur har vinstjakten påverkat din skolgång?
Till en början har jag inte gått i en normal skolbyggnad, det har varit små lokaler, dålig luft, ingen gymnastiksal eller bibilotek. Dessutom har de flesta av våra lärare blivit utarbetade, och det är därför nu 11 av 13 har slutat. Skolan har jobbat mer med marknadsförning än undervisning, det har varit tydligt att skolans varumärke var viktigare än eleverna och lärarna. Det hände ibland att Thorens marknadsföringsavdelning kom till skolan för att ”muta” oss för att prata gott om skolan på en gymnasiemässa, på en kommunal skola får man kanske på sin höjd en biobiljett eller betald lunch, men Thoren erböjd dessutom bowlingkvällar och fina middagar. Samtdigt för att spara pengar hade vi väldigt långa men få lektioner, de kunde pågå uppemot 3-4 timmar, och i kombination med att ventilationen var icke-existerande blev det väldigt svårt att koncentera sig. Lärarna gjorde alltid sitt bästa, men det märktes efter typ två timmar att även de började bli trötta. Kort sagt var det alltid tydligt att skolans mål var att tjäna pengar, inte att bedriva bra undervisning.

Vad innebär beslutet om nedläggning för dig?
Det innebär att jag blir utplacerad av kommunen på ett gymnasium som har plats för mig. Just nu har jag ingen skola och det känns väldigt oroväckande att behöva börja på en helt ny skola under det sista året på gymnasiet. Utöver det separeras alla klasser, så jag kommer få helt nya klasskamrater. Det känns jobbigt att behöva komma till en klass där alla redan känner varandra. Dessutom är jag rädd för att jag inte lärt mig tillräckligt på Thoren så att jag kommer hamna efter.

Vad tycker du om skolverkets beslut?
I grunden tycker jag att det är ett bra beslut, för sånna här skolor ska inte få bedriva verksamhet, så antingen öppnas skolan upp igen när de åtgärdat alla brister eller så förblir den stängd, och inga fler elever utsätts för den dåliga skolmiljön. Men på ett personligt plan är det såklart jobbigt för mig då jag hamnar i en helt ny skola, och det är tråkigt för de lärarna som är kvar. Vår nya rektor och lärarna har alltid gjort det bästa av situationen, och det är inte deras fel att det blivit såhär och det är tråkigt att de blir straffade på grund av ett orimligt vinstuttag av ThorenGruppen.