2 februari 2018

Trygghet är en klassfråga

SSU:s ordförande Philip Botström kommenterar Socialdemokraternas valstrategi:

“Igår var jag på LO:s valkonferens. 750 personer från hela Sverige samlades för att peppa inför valet. Det var en riktigt mäktig upplevelse.

LO presenterade sin valstrategi under parollen ”Trygghet för vanligt folk”. På ett liknande sätt inleds även Socialdemokraterna valstrategi där de skriver att ”Sverige ska vara tryggt i en ny tid”.

Som förbundsordförande för både LO:s och Socialdemokraternas ungdomsförbund gör det mig väldigt stolt. För trygghet är ingen så kallad ”högerfråga”. Tvärtom. Trygghet är en klassfråga!

För de som drabbas hårdast av otryggheten i vårt land är inte de boende i Djursholm eller Örgryte. Nej, det är arbetarklassen som får betala priset när otryggheten breder ut sig. Det är ingen slump att 25% av boende i Rinkeby-Kista känner sig otrygga att gå ut på kvällarna jämfört med bara 6% på Östermalm. Det här handlar faktiskt om ojämlikhet.

I min värld finns det inget sossigare än att lyssna på människor och ge svar på de utmaningar som är verklighet i deras vardag. Och de som känner sig mest oroliga i vårt samhälle är vanliga arbetare. Det kan vi som socialdemokrater varken vifta bort eller acceptera. Rätten till trygghet och frihet ska inte vara ett privilegium för några få – utan en självklarhet för alla.

Vi socialdemokrater har en unik helhetssyn på trygghetsfrågorna som ger oss överläge gentemot Moderaterna. Vi är både hårda mot brotten OCH dess orsaker. Moderaterna saknar trovärdighet i trygghetsfrågorna eftersom de vägrar se de bakomliggande orsakerna till kriminalitet. Som socialdemokrater vet vi att man bäst förebygger brott med en politik för social rättvisa som utjämnar klyftorna.

Därför blir jag uppriktigt besviken på en del av de kritiska röster som riktas mot valstrategin och som menar att lag och ordning riskerar att skymma sikten för välfärdsfrågorna. Ingenting kunde vara mer fel eller motsägelsefullt. När man inte ens känner sig trygg på väg hem från en utekväll, när man inte sett en polis i bygden på flera år eller när ens bil bränns upp, då kommer faktiskt oron för skolan och sjukvården i andra hand. Att leverera riktiga lösningar på de här trygghetsfrågorna är en förutsättning för att valrörelsen ska handla om det vi allra helst vill: välfärden. Så här inleds berättelsen om Sverige i Socialdemokraternas valstrategi:

”Vi vill att Sverige ska vara tryggt i en ny tid. Sverige ska vara ett ledande välfärdsland i världen. Därför vill vi fortsätta med stora satsningar på mer personal i välfärden och i polisen, på barnfamiljer och pensionärer. Välfärden ska gå att lita på i hela landet.”

Välfärden står i fokus som ni märker. Det är investeringarna i välfärden som ger oss verktygen att skapa ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle där alla barn får en lika bra utbildning – oavsett om de bor Angered eller Askim. Ett samhälle där polisen prioriterar sexualbrotten som unga tjejer tagit mod till sig att anmäla. Ett samhälle där personalen har tid att sitta ner och fika med mormor på äldreboendet.

Som SSU-ordförande är jag stolt, men inte helt nöjd. Precis som det ska vara. I detta nu håller vi därför på att skissa på SSU:s egen valstrategi. Gladast vinner, brukar det heta i en valrörelse. Och det är sant. Men i år tror jag det kan översättas att de med mest framtidstro vinner. Att stå för just framtidstron ser jag som SSU:s viktigaste uppgift inför och under valrörelsen.

Vi kommer kämpa för en politik som ger alla unga makt över sin egen framtid – en framtid värd att längta till!”

Philip Botström, förbundsordförande SSU