Spaning: Vad har Barack Obama, IMF och WEF gemensamt?

Spaning: Vad har Barack Obama, IMF och WEF gemensamt?

26 Jan 2015 15:24

Vad har Barack Obama IMF och WEF gemensamt? De målar alla ut ojämlikheten som en av vår tids största hot. Läs SSU:s programsekreterare Elisabeth Lindbergs spaning på ämnet:

Ojämlikheten går att ta på. Den är ett allt större problem.
I en värld där makt räknas i kapital blir den vanliga människan alltmer maktlös. Ojämlikheten sänker tillväxten och gör världsekonomin skakigare. Den hotar på sikt demokratin. Demokrati är inte bara rätten att rösta och göra sin röst hörd. Demokrati är också att superrika inte ska kunna köpa sig privilegier och inflytande. Att inte behöva oroa sig för att bli arbetslös. För att tveka om man kan studera vidare utan stöd av föräldrarna. Vill vi ha det så här? Kan vi göra något åt det?

Vad får du om du stoppar IKEA:s Ingvar Kamprad och H&M:s Stefan Persson i en vågskål och cirka 4,5 miljoner människor i den andra? Jo, att de här två herrarna kommer väga tyngre än halva Sveriges befolkning. De äger nämligen mer ekonomiska tillgångar ihop än alla de här människorna gör tillsammans. Världens mest jämlika land har två män i toppen med kassavalv Joakim von Anka skulle kasta avundsjuka blickar på.

Fler och fler tunga röster höjs om att ta itu med ojämlikheten. Internationella valutafonden (IMF). Barack Obama lyfte det i State of the union förra veckan. Likaså World Economic Forum i Davos som avslutades i helgen. Knappast några vänsterextremister med konspirationsteorier.

Att skapa jämlikhet mellan människor handlar om politik. Vi måste tycka att det är värt att ta en del från de rika och ge åt de fattiga för att jämlikhet ska uppstå. Det handlar inte bara om att alla ska få lika möjligheter att lyckas i livet. Stora arv av pengar, föräldrarnas utbildning och uppväxtmiljö skapar skillnader som människor själva inte kan kompensera. Och det är precis arv, utbildning och miljö som blir mer och mer avgörande för vilket liv man kan skapa idag.

SSU tror inte på ett samhälle där människor inte har ett värde utifrån sig själva. Där det viktigaste valet man gör är att se till att födas in i rätt familj. Tvärtom tror vi på ett samhälle där ingen begränsas av det. Vi ska ta fram ett program om jämlikhet till SSU:s kongress i augusti. Jämlikhet i ekonomin, mellan könen, i stad och på landet, Jämlikhet mellan människor som vuxit upp här och som flyr hit, jämlikhet i hur mycket vi påverkar klimatet och vad vi ger tillbaka. Vi ska definiera vad jämlikhet innebär för oss själva och för framtiden. Det är nu vi gör jämlikheten vår en gång för alla.