Se seminariet om konflikten i Gaza. Med Fatah Youth, Palestina och Young Meretz, Israel.

Se seminariet om konflikten i Gaza. Med Fatah Youth, Palestina och Young Meretz, Israel.

12 Aug 2014 10:51

SSU:s valläger fick besök av 23 internationella gäster från 17 olika länder och bland dem fanns representanter från våra systerorganisationer Fatah Youth, Palestina och Young Meretz, Israel. I och med den aktuella krisen i Gaza och det stora engagemanget i SSU för ett fritt Palestina, ordnades ett seminarium där konflikten diskuteras mellan våra systerorganisationer och Palmecentrets mellanöstern-handläggare, Isabel Lundin.

Seminariet har fokus på krisen i Gaza som senaste månaden präglat många SSU:ares politiska engagemang. I dagarna har vi läst att Israel dragit tillbaka sina trupper från Gaza efter mindre än en månads stridigheter. Över 1800 palestinier har dödats varav minst 400 barn. I Israel har 64 soldater och tre civila dött. Under seminariet diskuterar de olika parterna vad konsekvenserna varit i de olika områdena efter den senaste månadens stridigheter. Fatah berättar om den mörka framtid för de minst 2500 barn som skadats fysiskt av Israels bomber och de närmare 373 000 barn som lider av psykisk ohälsa efter Israels militäroperation. Återuppbyggnaden måste genast ta fart då sjukhus och FN-skolor har beskjutits med bomber och hundratusentals Gazabor förlorat sina hem. Young Meretz berättar om situationen i Israel för den progressiva vänstern och arbetet med att organisera fler i Israel som står upp mot Netanyahu och hans högerextrema regering.

Förutom krisen i Gaza, diskuteras givetvis roten till konflikten som är Israels ockupation av Palestina och blockaden mot Gaza. Även tvåstatslösningen som känns allt mer avlägsen efter Israels grova bosättningspolitik diskuteras, samt den nytillsatta samlingsregeringen mellan Hamas och Fatah. Seminariet avslutas med frågan hur SSU som samarbetsorganisation kan hjälpa systerorganisationerna ännu mer för att det är viktigt att komma ihåg, ockupationen av Palestina kan inte stoppas med militärt våld. Det är en politisk fråga där omvärlden måste ta ett riktigt och stort ansvar för en slutgiltig fredlig lösning. Därför är SSU som systerorganisation för båda parterna extremt viktig i rollen att uppmuntra och stötta de positiva progressiva politiska krafterna i både Israel och Palestina och vara en naturlig brygga emellan parterna för samarbete och kommunikation.

English:
A seminar on the current situation in Gaza, during the SSU Summer Camp. With the Fatah Youth, Palestine, and Young Meretz, Israel. The conversation was moderated by Isabel Lundin, Middle Eastern manager, The Olof Palme International Center.