Nato

Den svenska högern driver alltmer kravet på ett svenskt medlemskap i Nato, som presenteras som universallösningen på världens säkerhetsproblem. SSU är motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap — av flera anledningar. En anslutning till försvarssamarbetet skulle radera den svenska alliansfriheten och tvinga in oss under ett globalt kärnvapenparaply. Ett Nato-medlemskap skulle innebära att Sverige förlorar sin självständiga roll i utrikes- och säkerhetspolitiken och att ledare som Trump och Erdogan skulle få diktera villkoren för svensk säkerhetspolitik. Det vore dessutom oansvarigt att helt lägga om säkerhetspolitiken i en tid där omvärlden är mer osäker än på länge.

SSU vill att Sverige ska vara alliansfritt. Det betyder dock inte att Sverige ska förhålla sig neutralt, exempelvis om en väpnad konflikt eller terrordåd drabbar våra grannländer eller en medlemsstat i EU. De som påstår att alliansfrihet och neutralitet är samma sak har fel.
Sverige ska stå utanför militärallianser. Sverige ska alltid ta ställning för demokrati, mänskliga rättigheter och mot kränkningar av folkrätten och suveräna staters territorium.

Fred och gemensam säkerhet byggs nämligen bäst genom internationell solidaritet, global diplomati och civila insatser.

    SSU vill:

  • Värna den svenska alliansfriheten.
  • Stoppa ett svenskt medlemskap i Nato.

Tolv steg mot ett
Sverige utan rasism

En rapport om hur vi bryter den strukturella rasismen.

Signa upp för att vara med och bygga ett antirasistiskt Sverige:

SSU behandlar dina personuppgifter. Läs mer
Jag är med
Tack!

Våra program

Våra rapporter