Idag röstar vi för ett bättre Sverige. För alla.

Idag röstar vi för ett bättre Sverige. För alla.

14 Sep 2014 12:23

Om bara några få timmar stänger vallokalerna. Allt tyder på att det blir en rödgrön majoritet. Men valet är ännu långt ifrån avgjort och Sverigedemokraterna ser ut att kunna få en vågmästarroll. Därför är det så viktigt att vi pratar med alla vi känner. Grannar. Klasskompisar. Kollegor. Facebookvänner. Ja, alla. Vi måste prata om att en röst på Socialdemokraterna kan minska SD:s inflytande. Att vi tillsammans kan välja ett jämlikt samhälle. SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström skrev igår på Nyheter24 om varför valet är så viktigt och varför vi ska välja Socialdemokraterna:

Det är några få timmar till vallokalerna stänger. Om allt vill sig väl är det här de sista timmarna med den borgerliga högerregeringen. På måndag kan vi förhoppningsvis vakna till en bättre framtid i ett socialdemokratiskt Sverige. Men vi måste också inse att valdagen även kan innebära att Sverigedemokraterna vinner tredjeplatsen i riksdagsvalet. Det är en ytterst allvarlig utveckling i ett Sverige som de senaste åtta åren blivit alltmer uppdelat mellan fattiga och rika, stad och land, vi och dem. Medlet för att bryta utvecklingen och skapa ett samhälle vi alla kan kalla vårt är en socialdemokratisk politik.

Flera partier har sagt sig stå som rasismens motpoler. Det är hedervärt och men tyvärr ofta med väldigt lite handling bakom orden. Rasismens egentliga motpol är jämlikheten. Och enda sättet att uppnå jämlikhet är genom konkreta politiska reformer för bland annat minskad arbetslöshet, bostadsbrist samt för en jämlik skola.

Sverige har tidigare varit känt som ett land med stor jämlikhet och ett land främlingsfientliga partiet lyst med sin frånvaro. Efter åtta år av högerpolitik har den Sverigebilden krackelerat.

Tomma ord och högerlöften bekämpar inte arbetslösheten. Skattesänkningar minskar inte segregation. Högerpolitik kan aldrig vara antirastisk – den har inga medel för att uppnå jämlikhet.

Det är den socialdemokratiska idén om jämlika livsvillkor för alla människor som leder till ett inkluderande samhälle. Därför är också en röst på Socialdemokraterna den bästa garantin mot ökad rasism och främlingsfientlighet i samhället.

I dag väljer vi riktning för Sverige. Vi kan välja en politik för ett jämlikt Sverige där partier som Sverigedemokraterna inte längre kan profitera på människors rädsla inför morgondagen. Vi kan välja konkret politik för att skapa ett samhälle för alla. Ta chansen. Nu är det bara några timmar kvar. Vad väljer du?