Brottslighet

Sverige ska vara ett tryggt land. Inga tjejer ska behöva oroa sig för sexuella övergrepp när de åker på festival och ingen som bor i en förort eller bruksort ska behöva undra om polisen kommer när de ringer. Alla har rätt att känna trygghet i sitt bostadsområde, på krogen och på bussen hem.

Rätten till trygghet får aldrig bli en klass-eller jämställdhetsfråga. Därför är det viktigt att det finns poliser och polisstationer i hela Sverige. Polisen ska få de resurser de behöver för att utreda såväl skattesmitning och sexuella kränkningar på nätet som knarkhandel och våldsbrott på gatorna. Men det är också viktigt att poliskåren speglar befolkningssammansättningen och att de arbetar för att vinna hela befolkningens förtroende. Alla har rätt till ett schysst bemötande oavsett hudfärg, sexuell läggning eller bostadsort.

Vi i SSU tycker att samhället ska vara hårda mot brotten, men också mot dess orsaker. Om färre ska hamna i kriminalitet behövs framtidstro och en politik som bekämpar den ekonomiska ojämlikheten i samhället. Det börjar med en bra skola, ett jobb att gå till och en fungerande integration som håller ihop samhället.
SSU vill:

  • Att det ska finnas fler poliser och polisstationer över hela Sverige så
  • Att polisutbildningen blir en treårig högskoleutbildning och finns tillgänglig på fler orter.
  • Att sexualbrott utreds snabbare och får skärpta straff
  • Att brott som begås med hedersmotiv ska få en egen rubricering och ge hårdare straff
  • Att polisen ska få mer resurser för att utreda ekonomiska brottslingar och skattesmitare