80 SSU:are i välorganiserad norsk valrörelse

80 SSU:are i välorganiserad norsk valrörelse

12 Sep 2011 10:48

Få upp valdeltagandet

Den viktigaste frågan har varit att få upp valdeltagandet, eftersom intresset för lokalvalen historiskt har varit lägre än vid valen till stortinget, trots att de är minst lika viktiga. Det är också allmänt känt att de som inte går och röstar i hög utsträckning tillhör Arbeiderpartiets kärnväljare, vilket gör att ett lågt valdeltagande slår extra hårt mot arbetarrörelsen. Annars har de stora frågorna för Arbeiderpartiet i valet handlat om skolan, bostäder, äldrevården, kollektivtrafiken och kulturutbudet. Norge har i stort sett samma problem som Sverige, med en skola som dras isär, en äldrevård som behöver utvecklas och bostäder som inte byggs.

Slitit hårt för rödgröna valsegrar

För att hjälpa Arbeiderpartiet och AUF att bedriva en fullgod valrörelse åkte över 80 SSU:are åkte i förra veckan till olika delar av Norge. De har stått sida vid sida med sina norska bröder och systrar, delat deras glädje och sorg, slitit 24 timmar om dygnet och kämpat ända in i kaklet för att skapa så goda chanser som möjligt för rödgröna valsegrar i kväll. Utgångspunkten för SSU har varit att hjälpa AUF med vad än de har behövt hjälp kring. Det har inneburit allt från att knacka dörrar, tagga av rosor, klistra kuvert, dela ut flygblad och bemanna valstugor. Många SSU:are vittnar om att de har fått nya vänner och lärt sig massa viktiga saker inför nästa svenska valrörelse 2014.

Mottagandet från norrmännen har genomgående varit varmt och hjärtligt. Många SSU:are var mycket imponerade över vilken oerhörd styrka Arbeiderpartiet och AUF visade i valrörelsen, som mitt i denna svåra tid har varit otroligt välorganiserade. Bara i Oslo har fler än 125 000 dörrar knackats och över 80 000 telefonsamtal ringts. Därutöver har ännu fler flygblad delats ut och valstugorna har i princip varit bemannade dygnet runt. Alltid med stor entusiasm och värme.

Inspiration inför svenska valet 2014

Klockan 20.00 i dag stänger vallokalerna. Oavsett resultat så har Arbeiderpartiet genomfört en otroligt stark valrörelse, med enormt engagemang och deltagande, som de svenska Socialdemokraterna har all anledning att studera inför valet 2014.